Casa Sofiya

Thursday, September 3, 2015

#THROWBACK ~ London

There's always a first time....

24th April to 16th  May 2015 Mr.H  ada conference kat Stafford, UK. but dia akan ke London during weekend. Me? memang tegedik gedik  hati ni nak ikut. bila fikir bukan school Holiday sapa pulak nak jaga my kids kan..dengan transportation lagi and flight ticket  bukan murah kann.

Satu hari tu Mr.H balik dia cakap if u can manage sapa nak jaga the kids u can follow me kemudian and stay kat London je x payah pegi Stafford. Wooooohhooo!! Okay pertama sekali I called Mak and she said yes..sayang mak! Abah plak sanggup hantar I ke airport. Mak bole drive so transportaton pun settled. 

Ticket flight done Mr.H belikan...Muahss!! Pocket money pun dia dah settledkan. I mana la ada duit kan, kita tak kerja  :( and credit card he said dah top up for me!!! am smiling cheek to cheek okay...

Now accormodation, Ingat nak ke Birmingham dulu rumah my friend tapi date yg sama I nak kesana Family dia sampai and dia akan berada di Manchester...wrong timing betul la kan...so nak duduk mana I ni. Dah la jalan sorang ni sementara tunggu Mr. turun London on 30 April. So I googled la kan nak duduk hotel macam rugi la pulak mahal pun ya kan sorang lagi pun. 

Ada satu malam  tu tengah baca blog seseorang I ada terbaca komen Erni. Dia kata kat London ada banyak juga student yang buat BNB (bed and brekfast) less then £20 so I pun emailed dia and ceritakan la masalah I pastu dia offer duduk rumah dia with £15 sehari heeheeh me happy and she willing to fetch me kat Heathtrow Airport and bawak me jalan jalan ke Bicester Village the next day. so 3 hari la I kat rumah Erni. settle problem I. Erni duduk di South Kensington. very nice place satu train from heathrow aiport.

30hb baru jumpa Mr. H kat Wesley Hotel, Euston, sebab dan terror dengan tube heeheh from South Kensington I pegi sorang je ke Euston. cewahhhh memang betul la kata kawan2 yang dah sampai sana memang transportation senang. I pulak jadi tour guide Mr.H hohoohoo..
Jom layan picture la ye...




After  12 jam dalam flight, and sekejap je kat imigration (cuak sebab food banyak sangat I bawak)   keluar airport je tak lama tunggu lama pun erni  pun dia sampai...terus balik rumah dia letak barang pastu keluar balik ke Bayswater dinner and beli survenir...haaaa nak beli fridge magnet ke kat bayswater ni murah but bak kata erni jangan convert ke RM kak hahaahaha...pssstss ramainya orang Malaysia selain student la kan.


hari kedua Erni teman kan I ke Bicester Village, pagi kami keluar lepas buat chicken wrap untuk bekal. Tunggu bas dekat je dengan apartment Erni kami amik bas je nak ke Victoria bus Station. Coach kami kat sana, erni dah beli tickt bas online so tak la terkejar. lebih kurang satu jam sampai Bicester village so apa lagi kann..heehehe cuci mata and shopping again heeeheeh ramainya orang Malaysia rombongan mak datin pun ada :)





Hari ketiga kat sana erni ada class so, dia temankan sampai Bayswater kami breakfast kat Malaysia Hall. sedap nasi lemaknya errr.. £10 dengan Teh tarik ). lepas tu dari bayswater I pi la merayap sorang sorang haahaha pastu terjumpa plak dengan Aidura and the gang hehehe so ada la geng jalan. lenguh kaki tapi sejukkkkkk so x la rasa letih sangat. Oxford, regent and few streets la I jalan hampir semua kedai la masuk :) First time la katakannn masuk tak semestinya membeli kannn...
Petang I pegi Euston jumpa cinta hati yang dah sampai Hotel awal heee wife tak sampai sampai lagi dia ingat sesat ke rupanya haaaahaha sesat dalam Mall :p


Kiranya Honeymoon la kan 18th anniversary tahun ni :)


Kata orang kalau first time wajib naik hop in hop on ni so kami naik laaa lagi pun Mr.H ada masa hari ni je so kami nak pulun jalan tempat attraction in one day....bole ke? yes we can!!



Ni pun harus bergambar bersama talipon merah ni :) 




Akakk dah dan sampai emirates stadium :)
Perjalanan kami berakhir di London Mosque solat kat sana, Alhamdulillah banyak tempt kami jalan naik turun tube and bas :) happy sangat. Sapa nak pegi bole bawak I sebab dah teror dah dgn transportation kat London :)  memula jakun la kan :p


Pagi esoknya check out hotel hantar Mr. H ke train station Euston sob sob sedih lagi seminggu baru jumpa.  I amik tube ke South Kensington Mr. H dah ada ticket ke Stafford. Sampai South Ken heehe terus ke wafflemeister sebelah tube station je. Memang kat sana almost everyday beli kot hahhahaha my fav classic liege and waffle au choc £3  and latte heee jangan convert nanti tak termakan heeehhe...

My flight petang, Erni dah booked cab to airport x larat nak angkut naik tube sebab bag dah beranak tu pun dah separuh mintak Mr. H bawak balik sbb Business class 40kg and dia tak shopping sangat sebab urusan membeli wife dia lagi bijak :p. 

Okay last minute shopping erni demam plak so I pegi sorang 






dah takda geng kan amik la picture sendiri...shopping last minit yg org kirim kat Harrods  and mainan  kat Hamleys tuk budak tembam kat rumah. Balik apartment packing lagi mana yg patut. pkul 5 taxi sampai.


Sampai airport pi claim VAT dulu sib baik tak ramai sangat org. Lepas tu tengok apa yg patut dibeli masuk Harrods lagi, masuk lagi few tempat and beli sales and murah dari kat luar. lepak cafe melayan perasaan sedih nak tinggalkan London yg sejuk tapi happy nak jumpa anak-anak :) harap dapat datang lagi and bawak the kids pulak, Paris?? memula memang nak pegi hampir beli eurostar tic tapi bila fikir anak2 tak bawak kami tangguh kan la ada rezeki pegi dengan anak-anak...terkilan? sikit la hehehee...




Flight malam...heeeheh steward and stewardess baik baik belaka, layan je nak kopi berkali-kali pun haaha 12 jam kan...first time pegi balik dengan A380 :)



Nampak sangat jakun dalam toilet pun nak amik picture hahahhaa...berkali kuar masuk toilet sure wangi jerrr...Terima kasih MAS...

Okay sikit sebanyak update trip I ke London trip yg mengejut. :) terima kasih Mr.H yang memahami wife dia :)

Later!!














Tuesday, September 1, 2015

Diet Atkins - Day 1

HAHAAAAHAA.... Ya yaaa...I nk cuba sebab dah tahap merbahaya dah my weight ni. Perut dah macam pregnant 4 bulan. few friends suggested diet cara ni. sebab mereka berkesan dengan cara ini...maka I follow laa..kuat ke semangat aku ni? istiqamah lah ye.


1 sept 2015

Weight 98.3 (super berat okay)

Breakfast- Scramble egg and patty burger


Dinner - Chicken Grill with cheese and salad

Okay harap berterusan lah okay...wish me luck peeps!

Later!



Monday, August 31, 2015

#THROWBACK - Kota Kinabalu

Sebelum Trip ke China :) I dengan family ke Kota Kinabalu ikut Mr.H ada meeting kat sana. orang kata beli Jiwa kan hehe beli jiwa yg si kecik la sebab nak kena tinggal :) kebetulan Malindo air ada buat promo apa lagi Mr,H naik MAS sebab dia pegi awal sikit kami anak beranak naik MALINDO AIR. hei no bad la Malindo kami happy sangat sepanjang perjalanan pergi dan balik.


Next day Mr.H dengan activity dia kami sewa our guide and kereta nak naik Kundasang since anak2 ni belum pernah pegi. kebetulan Jefry yg memnag selalu bawa guest jalan jalan Sabah free so dia la bawak kami ke sana and cuaca hari tu memang cantik sanggat gunung Kinabalu nampak clear sangat


yang pkai baju belang hitam merah tu la jeffry :) 


Feeling ala ala New Zealand la kannn hehee







#THROWBACK - Guangzou-Hongkong-Shenzen-Guanzhou

As salam Fuhhhhhhh (tiup habuk and sarang labah labah) hehehe lamanya berdiam diri...update throwback la ya.

November 2014 lepas buat Visa and tibalah masa ke Guangzou Hongkong shenzen hehehe memang fun and extreamly best trip with friend. Thanks to Mr.H sponsor my pocket money :)












Banyak lagi picture tapi ni pun dah cukup la kannn hehee...kenangan di china and hongkong dengan kawan kawan yang sekepala and sangat awesome mmg terpahat di ingatan :)

Monday, October 27, 2014

As salam peeps!!

Hari ni I dengan Elly Sahayu pergi apply Visa for China, ye betul heheh kami nak pegi Guangzhou, Shenzen and Hong Kong arghhhh!!! cant wait! since kawan yang sama-sama nak pegi Liza and kak Dyana tak dapat nak ikut, demi mereka I dengan Elly la yang uruskan semuanya...korang kena belanja kami lebih sikit nanti okeh!

Pagi2 lagi kami dah keluar, kesian Elly sebab kena kluar 6.15 am sebab ikut I hantar Dina ke SKKTI dulu. Sampai ampang park kami minum dulu sambil isi borang yang belum lengkap. 


Menunggu Embassy buka sambil sarapan dan isi borang :)

Okay dah ready tengah tunggu no giliran...


muka terkejut sbb LRT dah guna Token kihkih...nampak sangat berzaman tak naik train 

Teruja dalam train uols!!


Kesian makcik ni dah lam giler tak shopping kat KLCC so layannn!!


Selfie sambil tunggu food kat Bens

My all time favourite

hers

mine...:) yumm!!

Okay dah selesai cerita buat visa...tunggu nak collect jer nanti....

Later peeps












NUFFNANG